Perseiderne

Kalendarium

August måned
Webmaster kalender_dk@eudoramail.com

Nattehimlen i august måned

Næppe nogen andre af årets måneder byder på så mange stjerneskud som august. De mørke nætter er vendt tilbage, og det øger i sig selv antallet af synlige stjerneskud. Mest markant er sværmen Perseiderne, der også er kendt som Sct. Laurentii Tårer. 
Multikunstneren Poul Henningsen lod sig inspirere af Perseiderne. Fra visen „Lystsejlads” lyder det: 

Fyrskibet blinker diskret fra Falsterbo 
Måne og morild og mulm omgiver de to 
Stjernerne skrider 
Laurentius brister i gråd ... 


Stjerneskud eller meteorsværme finder sted når Jorden krydser en kometbane. Nogle er meget regelmæssige: Perseiderne finder sted hvert år mellem den 9. og 13. august, idet Jorden passerer gennem det støvede spor efterladt af komet Swift-Tuttle

Perseiderne forventes i år 2001 at kulminere den 11. august kl. 22. Radianten – det punkt, som stjerneskuddene synes at udstråle fra – ligger på det angivne tidspunkt lavt over horisonten i nordøst. Derfor vil man ikke se ret mange „skud”. Men når radianten, som ligger i stjernebilledet Perseus, kommer højere op på himlen – ja, så står halvmånen op. Man vil derfor kun se de kraftigst lysende meteorer. Hvis Månen ikke generede, ville det omkring maksimum være muligt at observere op imod 90 stjerneskud i timen. Forvent derfor ikke noget festfyrværkeri netop nu i år. Men nyd alligevel sommernatten og de ekstra „tårer”, som Laurentius trods alt fælder denne gang. 

Webmaster kalender_dk@eudoramail.com I Toppen af siden I August måned