Jerusalems skomager

Julenat 24. -25 december

Kalendarium

Julenat den 24. - 25. december

jerusko1.gif (4027 bytes)

Det er en middelalderlig sagnfigur, Ahasverus der også kaldtes den evige jøde, og altså også Jerusalems skomager.
Sagnet om Jerusalems skomager som er kendt i Danmark fra 1500årerne siger, at han nægtede Jesus at hvile i skyggen foran sit skomagerhus på vandringen til Golgatha.
Som straf derfor skulle han vandre indtil Verdens Ende. Kun julenat, måtte han hvile ud ved at sætte sig på en plov, en harve eller andet markredskab, som bonden havde været så uforsigtig at lade stå ude på sin mark. Sagnet siger også at på de marker hvor disse markredskaber, -som Ahasverus har hvilet sig på-, bliver brugt, vil der blive missvækst det følgende år. Derfor sagde gammel bondeovertro, at ingen markredskaber måtte stå ude julenat


At sagn og legender indgik som en naturlig del af bøndernes hverdag selv langt op i mod vores tid fremgår af denne beretning af Ellen Korte-Hansen, Højelse.
Min Morbror Niels havde nogle meget store træsko. Dem tog han på juleaftens dag, når han og jeg skulle i gang med ”arbejdet”. ”Arbejdet” bestod af to ting: 
Vi skulle på en inspektionsrunde omkring huset, og vi skulle opsige mus og rotters troskab. Vi gik i gang sidst på eftermiddagen, lige inden det blev mørkt. Med mig i den ene hånd og en stor kæp i den anden gik han sin runde. Kæppen satte han hårdt i gårdspladsen, alt imens han klaprede mest muligt med træskoene. Det var, sagde han, for at nissen kunne høre, at vi kom. Inspektionsrunden gik ud på, at vi skulle kontrollere, at alle redskaber var sat ind, for hvis de stod ude juleaften, ville Jerusalems skomager komme og sætte sig på dem. Og så ville de ikke kunne bruges til noget som helst hele næste år. Jeg kunne ikke rigtigt forstå det; jeg syntes vist nærmest, det var synd for denne gamle skomager, at han ikke kunne få et eneste sted at sidde ned, når han nu var så træt i sine gamle ben. Opsigelsen af mus og rotters troskab kunne kun ske denne ene dag om året. Og det skulle være på et ganske bestemt tidspunkt – lige i tusmørketimen. Når vi havde sikret os, at alle redskaber var sat på plads, gik vi endnu en runde. Morbror Niels standsede ved alle hushjørner, og med høj og klar røst kaldte han på alle musene og rotterne, takkede dem, fordi de var kommet og for deres troskab, hvorefter han gav dem lov til at rejse, hvorhen de ville. Derfor var der aldrig mus og rotter hos morbror Niels.

Også skødselskovl og ovnsrage skulle tages ind til julen. Ellers brugte de underjordiske dem til at bage med.
Juleaften måtte lyset ikke slukkes. Den, som gjorde det, skulle dø inden næste juleaften.

 I Tilbage I