Johannes Døberens
Begravelsdag

Kalendarium

August måned
Webmaster kalender_dk@eudoramail.com

Salome danser "De syv slørs dans" mens Kong Herodes og hans gæster ser til og i baggrunden en står en gardist med et sværd klar til at bringe Salome Johannes Døberens hoved.

Johannes var blevet kendt for at være en åndelig leder, der prædikede og døbte sine tilhængere i en flod. Faktisk startede Jesus sin offentlige optræden ved at lade sig døbe af Johannes.

På Jesu tid blev Galilæa og Peræa styret af en landshøvding, som hed Herodes Antipas. Han havde giftet sig med sin brors tidligere hustru Herodias. Det måtte han ganske vist ikke ifølge jødernes lov, men han var landshøvding, så han var ligeglad. Den eneste, som turde sige noget, var Johannes Døberen: "Du har ikke ret til at være gift med hende". Herodes tog sig ikke meget af det. Men Herodias blev rasende. Så senere lod Kong Herodes Johannes fængsle, og det fortælles om hans henrettelse.

En dag hvor Kong Herodes fejrer sin fødselsdag med et stort selskab. Hans steddatter, den unge prinsesse Salome, der med sin skønhed er genstand for mændenes tilbedelse er også med til selskabet. På opfordring af Kong Herodes danser Salome »de syv slørs dans« for kongen og hans gæster, de blev så begejstrede, at Herodes tilbød Salome, at hun kunne få lige præcis, hvad hun ville have som belønning. Salome spurgte sin mor til råds. Salomes mor Herodias, der hadede Johannes for, at han havde fordømt hendes person i sine prædikener, gav datteren ideen: Johannes Døberens hoved på et fad. Og sådan blev det: Samme aften modtog Salome den makabre gave på et sølvfad!. Derfra kender vi udtrykket, at få en persons »hovede serveret på et fad«

Webmaster kalender_dk@eudoramail.com I Toppen af siden I August måned