Sankt Luciadag den 13. december,

Helgeninde ca. år 283 - 304

lucia1.jpg (12478 bytes) Helgeninde ca . 283 - 304 Helgendagen er den 13. december.
Lucia skal have lidt martyr døden i Syrakus på secilien under Diocletains forfølgelser.
Lucia's familie var meget rig, men Lucia's mor var syg, og lucia afgav et løfte om give al sin ejendom til de fattige, hvis hendes syge mor blev rask. Men da hun gik i gang med at dele ud af sin rigdomme, blev hendes forlovede så vred at han angav hende som kristen.
Da den romerske landshøvding ville straffe hende med at sende hende til et bordel, svarrede hun at hun ikke kunne besudles, fordi hun var ren i ånden,
En flok romerske soldater forsøgte at flytte hende, men ved Helligåndens kraft blev, hun stående på stedet. Hun blev overhældt med skoldhed olie, men ved blev uanfægtet at tale sin kristne tro. Til sidst stak en høvedsmand et sværd i struben på hende, men heller ikke dette kunne gøre hende tavs.
En anden legende fortæller at Lucia rev sine øjne ud og gav dem til en forsmået bejler. Blot med det resultat at hun omgående fik nye øjne endnu smukkere end dem hun havde givet væk
Billedet til venstre
Lucia med sine martyr attributter,
Malet af Francesco del Cossa (15. årh.)
Washington, National Gallery
Lucia er i ældgammel svensk folketradition blevet fejret med bl.a. gilder Lucia-nat som indledning til julen. I dag mest med Lucia optog, hvor en såkaldt Lucia brud, hvid klædt og med en krans af levende lys om håret, fulgt af sine Terner med et levende lys i hånden, besøger hospitaler plejehjem o. lign. og synger Santa Lucia. Skikken har siden 1950 bredt sig til de øvrige lande i Norden.
Sankta Lucia traditionen kom først for alvor til Danmark efter at bladet Week-end arrangerede et offentlig Lucia optag. Sankt Lucia dag er ved at blive en almindelig fejret dag i Danmark, vist mere på grund af de kønne skikke, som er blevet indført fra Sverige, end på grund af festens religøse indhold.
lucia2.gif (14092 bytes)

 

lucanod.jpg (13720 bytes)
Santa Lucia

Nu bæres lyset frem

Nu bæres lyset frem stolt på din krone,
rundt om i hus og hjem sangen skal tone.
Nu på Lucia-dag hilser vort vennelag
Santa Lucia, Santa Lucia.
Her ved vor ønskefest sangen skal klinge.
gaver til hver en gæst glad vil du bringe.
Skænk os af lykkens væld lige til livets kvæld
Santa Lucia, Santa Lucia.

Webmaster kalender_dk@eudoramail.com I Toppen af siden I Tilbage