Peters Fængsel
Maleriet i Grønland

Kalendarium

August måned
Webmaster kalender_dk@eudoramail.com
Grønlands ældste maleri -der forestiller St. Peter der befries fra fængslet ef en engel- er omgærdet af megen mystik
Maleriet er formentlig malet sent i 1600tallet eller eller begyndelsen af 1700tallet.
Maleriet er i allerhøjeste grad særpræget, det består af tre malerier i ét. Det mystiske maleri som i dag hænger i Kirken i Ammassivik, nær Nanortalik, i det sydlige Grønland og som indeholder de i alt 3 malerier.
 Forsiden, bagsiden af hovedmotivet og endelig maleriet der er klistret på med motivet ind mod maleriets bagside, der formentlig har været det originale maleri.
Det er sandsynligvis bragt til Grønland af Den Herrnhutiske Brødremenighed, som blev stiftet i det sydlige Tyskland først i 1730erne. Få år senere opererede Brødremenigheden i Grønland.
Maleriet består af et hovedmotiv (forsiden) et næsten skjult andet motiv på bagsiden af hovedmotivet og det mest besynderlige er, at der er ”klistret” et tredje maleri på bagsiden med motivet indad. På det tredje maleris bagside står teksten ”St. Peters befrielse fra fængslet af en Engel”.
Med en særlig teknik, er det lykkedes selv om forsiden er skjult, at se hvad det tredje motiv forestiller. Det forestiller en mandsperson med kraftigt skægvækst iført en hvid kjortel med rund halsudskæring. Det forestiller, som teksten på bagsiden siger utvivlsomt ”St. Peters befrielse fra fængslet af en Engel”, englen der dog ikke synlig.
Motivet ”St. Peters befrielse fra fængslet af en Engel” er et velkendt motiv fra den periode. Det er et meget dramatisk religiøst sceneri, med sprængte lænker, livløse fængselsvagter og Englen der fører St. Peter ud fra fængslet i triumf.
Men Ammassivik maleriet ligner mere en romance mellem far og datter "Lot og en af hans smukke døtre".
Ved nærmere eftersyn på et højopløst digitalt foto, særlig software og filtre, ses det at maleriet er ændret på et eller andet tidspunkt. ”St. Peters” hænder er tilført maleriet på et senere tidspunkt. Ligeledes er der ændret ved ”Englens” hænder og endelig er ”Englens” kind repareret (genopmalet) med samme maling (farve). Det betyder at der er foretaget ændringer på et senere tidspunkt.
Ved nøjere eftersyn på maleriet kan det ligeledes tydeligt fornemmes at det lyse område ved ”Englens” ansigt, er det indfaldne dagslys fra indgangen i den hule hvor Lot og hans døtre boede efter flugten fra Sodoma og Gomorra.
Det sidste som antyder, at maleriet oprindeligt har forestillet ”Lot og en af hans smukke unge døtre” er det faktum at ”St. Peters mantel” (det blå tøj på hans venstre side) ser ud som om at det er klasket på med en kalkekost og i rigelig mængde. Den azurblå farve var på daværende tidspunkt et ret kostbart pigment, faktisk så kostbart, at det nøje blev aftalt med kunstneren hvor meget der måtte bruges og hvor meget det måtte koste. Så det var derfor kun kirken og de rige der fik malet malerier med meget azurblå farve, de havde nemlig råd til det.
Der findes flere teorier om hvorfor maleriet har fået denne grumme skæbne. Måske har det originale maleri gennem tiderne taget så megen skade af fugtighed og slidtage, at Brødremenigheden besluttede at rekonstruere ”St. Peters befrielse fra fængslet af en Engel” som er et vigtigt kirkehistorisk objekt. De havde så tilfældigvis et maleri af ”Lot og en af hans unge døtre” på lager og lavede visse små rettelser, hvilket malingen på hænderne og kinden antyder. Lænken er sandsynligvis ligeledes på malet ved samme lejlighed.
Maleriet på bagsiden som er næsten skjult, kan godt betyde, at Brødrene på grund af mangel på lærred selv forsøgte sig som kunstner med et mislykket resultat. Det gamle originale maleri er så limet bagpå, dels for at dække det mislykkede forsøg og samtidig som dokumentation for at det forestillede ”St. Peters befrielse fra fængslet af en Engel”..

Webmaster kalender_dk@eudoramail.com I Toppen af siden I August måned