Kalendarium

Aprilsnar, -fastelavnsnar, maj måneds kat- 

 

1. april narredagen, 
Narreskikken har sin oprindelse i de gamle kultiske narrefester, der blev holdt til vårens ære.
Over store dele af verden er det skik at narre hinanden denne dag, skikken er kendt i USA og det meste af Europa, og i Storbritannien og USA kaldes dagen ligefrem All Fools Day, Alle Tåbers dag. I Indien bliver det betragtet som en meget gammel skik, og skikken kan være bragt til Europa herfra. 
Skikken var kendt også i det gamle Rom. Djævelen havde frit spillerum denne dag, men han kunne lade sig narre.
Men den form vi kender stammer antagelig fra Frankrig, hvor man indtil 1564 fejrede nytåret samtidig med påsken. Påsken flyttede sig fra år til år og derfor valgte man at lægge nytåret på en fast dato. Dette blev første april - men fra 1566 vedtog man nu at ændre nytårsdagen igen til den nu kendte første januar. 
Der er måske samtidig opstået den folkeskik, at man gik på besø
g hos sine venner for at indbilde værtsfolkene, at det var nytår endnu den første april.   

Skikken er kendt i Norden og Tyskland fra midten af 1600-tallet. Herhjemme blev traditionen også almindelig i 1600-tallet. 
Dengang talte man om at gække en til at løbe april. Og det betød, at man gækkede – narrede – en til at løbe af sted, for at skaffe eller finde umulige ting, som slet ikke fandtes, som for eksempel sengevarme, en rugbrødsforlænger, et håndelag eller lignende.
Men det er ikke kun første april, der har været sat af til narrestregerne. Flere steder i Europa, blandt andet også i visse egne af Danmark, narrede man også folk fastelavnsmandag eller den 1. eller 31. maj. I stedet for aprilsnar, skulle man så råbe fastelavnsnar eller maj måneds kat, når spøgen skulle afsløres. Den der med katten kom af, at man sagde, at katte, der er født i maj, havde rindende øjne og derfor så dårligt. 

I Index I Tilbage I